Bland träden, vid slutet av våra händer


Utställningsprojekt från 2021, träsnitt och video

“Bland träden, vid slutet av våra händer” är en utställning som kretsar kring vår uppfattning om skogen. Den är baserad på ett enkelt grepp: Konstnären har bett sin pappa, en småskalig skogsägare, att använda sina redskap för att hjälpa henne att göra konst.

Utställningen visades på Stallängan, Österbybruks herrgård under augusti 2021.

 
 
 
 

Tony Johanssons släkt har bott och verkat i Borlänge i hundratals år och han har gått i sin fars fotspår med ett aktivt förhållande till skogen. Nina Edling filmar honom när han sågar ut bakar och plankor från trädstammar han själv tagit ner i den närliggande skogen. Hon färgar in dessa och arrangerar dem på stora grafikpapper, som han sedan kör över med sin skogstraktor. Under arbetet samtalar konstnären med sin far om hans syn på skogsbruk.

Nina Edling vill belysa hur nära sammankopplade begrepp som skog och släkt kan vara och intresserar sig för hur våra fäder kan finnas där för oss och hur de danar oss. Relationen mellan far och dotter står i centrum när Tony Johansson tålmodigt hjälper sin dotter att skapa konst.

 
 
 
 

Nina Edlings utställning är en del av det interregionala konstprojektet Skogen mellan oss, som Konstfrämjandet Uppland driver tillsammans med Folkrörelsernas konstfrämjande och fem andra Konstfrämjande-distrikt i Mellansverige.

 
 
 
 

Nedan: Ett urval ur träsnittsserien “Bland träden” 1-16, 2021, variabel bredd, höjd 82cm

 
 
 
 

Nedan: Videoverket “Bland träden, vid slutet av våra händer” 7min

 
 
 
 

Nedan: Videoverket “Skogen - Ett samtal med Tony Johansson” 13min

 
 
 
 
 
 

Nedan: Träsnitten “Vid slutet av våra händer” 1-5, 2021, bredd 125cm, höjd mellan 200-240cm

 
 
 
 
 
 
 

 

Föregående

Emaljer

Nästa

Av och på